Winnaar MKBidee

De overheid stelt 200.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de virtuele leermeester.

In de technische sector is nu al een tekort aan personeel; met de energie transitie komen er alleen al in de stad Den Haag ca 3000 banen bij. Om aan die vraag te kunnen voldoen moeten nieuwe mensen instromen die dan eerst opgeleid moeten worden in de duurzaamheidstechniek. Echter het tekort aan leermeesters houdt nu de instroom van nieuw personeel in de techniek tegen: MKB bedrijven zetten nu minder leerlingen in omdat ze geen ruimte hebben om de leerlingen of cursisten te begeleiden, omdat er per leerling een leermeester aangewezen moet worden. Er is sprake van een vicieuze cirkel.

In dit plan lossen we het tekort aan (technische) leermeesters op en zorgen we er met een nieuwe methodiek voor dat ook bij het MKB één leermeester meerdere leerlingen kan begeleiden. Daarmee creëren we meer vraag vanuit de MKB bedrijven naar leerlingen. Dit levert uiteindelijk een bijdrage aan het oplossen van de krapte aan personeel in de technische sector.  

Doel

Door de inzet van Augmented Reality maken we leermeesterschap op afstand mogelijk. Daarmee vergroten we het aantal MKB’ers dat kan beschikken over één leermeester: doel is dat straks 10 MKB’ers gebruik kunnen maken van 1 leermeester.  Binnen het project leiden we twee senior warmtepompmonteurs op tot leermeesters. Vervolgens zetten wij hen in om met behulp van AR-technologie op afstand een groep van maximaal tien leerlingen te begeleiden.   

Hiermee stimuleren we de samenwerking tussen technische MKB-bedrijven  en het onderwijs, vergroten we de leercultuur binnen technische MKB bedrijven en we anticiperen op de sterk toenemende vraag naar warmtepompmonteurs in het kader van de Energietransitie 

Kwaliteit en innovatie 

De basis van het project is een lesmodule in Augmented Reality: deze dient als ‘skills set’ voor nieuwe leerlingen en wordt gebruikt als aanvulling op de klassikale theorie lessen. De leerling/gezel wordt stap voor stap begeleid bij het installatie proces. Dit is ‘blended learning’ waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het veel betere resultaten levert dan alleen klassikaal leren of alleen via e-learning leren. De lesmodule wordt ook gebruikt als naslagwerk door de leerlingen op de werkplek. Tot slot biedt de Augmented Reality bril de mogelijkheid van video-bellen met de leermeester. Hierdoor kan de leermeester op afstand meekijken en bijsturen. Deze meekijkfunctie in de AR-technologie stelt  leermeesters in staat om meer leerlingen op afstand te begeleiden

Concrete resultaten 

In het pilotjaar leveren wij op:

  1. Lesmodule warmtepompinstallatie 
  2. Naslagwerk warmtepompinstallatie
  3. Livestream video verbinding met virtuele toevoeging
  4. Een draaiboek voor MKB’ers om leermeesters op afstand in te zetten
  5. Een pilot met twee leermeesters en maximaal tien leerlingen 
  6. Tien tot twintig MKB’ers  in de installatietechniek die enthousiast zijn en aanhaken

Toepassing projectresultaten op grotere schaal 

In dit project starten we met de montage van lucht/water warmtepompen door maximaal 10 leerlingen van maximaal 10 MKB’ers onder begeleiding van twee leermeesters. Uitbreiding voor meer type warmtepompen, scenario’s of producten als zonnepanelen is daarna ook mogelijk. Door het efficiënt inzetten van personeel wordt dit concept economisch voordelig en aantrekkelijk voor álle MKB bedrijven in Nederland die met leerlingen op locatie werken -dus ook uit andere sectoren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: